Competitie nieuwe stijl KNLTB
Compact Spelen
Compact spelen. Het is dé oplossing om de competitie aantrekkelijker en planbaarder te maken. Uit onderzoek blijkt dit de behoefte van vele tennissers. Compact Spelen betekent een wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil) als het tot een derde set komt. Bij 40-40 wordt meteen beslissend punt gespeeld. In 2017 kiezen alle clubs zelf – per speeldag – of ‘Compact Spelen’ geldt voor hun thuiswedstrijden.
Waarom ‘Compact Spelen’
Competitietennis is voor heel veel spelers hét hoogtepunt van het jaar. Toch zien we steeds vaker en steeds meer dat spelers stoppen. Waarom? Het is lastig plannen, ‘ik ben de hele dag kwijt’, er ontstaat bij steeds meer spelers een disbalans thuis-tennis. Of het gaat knellen met het werk. ‘Compact Spelen’ zorgt dat de partijen minder lang duren en beter planbaar zijn. Hierdoor kunnen meer leden ‘behouden worden’ voor competitietennis én kunnen nieuwe leden instromen. Daarnaast biedt het meer spelers de mogelijkheid om vrij te tennissen op de club tijdens de competitieperiode.
Keuze per wedstrijddag
Voor het begin van de competitie geven clubs aan voor welke wedstrijddag(en) de club kiest voor ‘Compact Spelen’. Die keuze geldt dan het gehele seizoen. Kiest een club bijvoorbeeld voor de zaterdag? Dan geldt ‘Compact Spelen’ voor álle thuiswedstrijden op zaterdag tijdens het gehele seizoen. Dus voor álle teams die op zaterdag thuis spelen. Junioren én senioren, hoge én lage speelsterktes.
Hoe weet je of ‘Compact Spelen’ geldt?
In de eerste plaats kan je het voor aanvang van de competitie zien via de wedstrijddetails op MijnKNLTB. Daarnaast ontvangen clubs die kiezen voor ‘Compact Spelen’ van de KNLTB een promotiepakket. Zo kunnen ze op de betreffende speeldag in het clubhuis en op het park kenbaar maken dat ‘Compact Spelen’ die dag geldt. Ook als bezoekende partij weet je dit dus voordat je partij begint!
8&9 Competitie
Ben jij net begonnen met tennis of speel je regelmatig met en tegen je vrienden, maar heb je nog nooit competitie gespeeld? Of heb je de laatste jaren lessen gevolgd waardoor je het redelijk onder de knie hebt en wordt het wel eens tijd voor het spelen van competitie? Formeer dan een team en doe in 2017 mee aan de nieuwe 8&9-competitie! Elke tennisclub bepaalt zelf of hun vereniging aan deze competitie meedoet. Vraag dus aan je Verenigingscompetitieleider (VCL) of het bestuur van je vereniging of je in 2017 mee kunt doen aan deze nieuwe competitie!
Spelen op je eigen niveau
Resultaten zijn in deze competitie minder belangrijk, je resultaten tellen niet mee voor je speelsterkte. Je speelt voornamelijk voor de gezelligheid en op je eigen niveau. Deze competitie wordt aangeboden in twee klassen: de eerste klasse voor tennissers die al een balletje kunnen slaan en de tweede klasse voor de beginners. Heb je nog nooit een speelsterkte toegewezen gekregen? Heb je sinds je jeugd niet meer gespeeld? Of weet je niet wat je speelsterkte is? Vraag dat dan even aan je tennisleraar of aan een lid van de technische commissie op de club.
Donderdagavond óf zondagmiddag in april en mei
Er zijn zeven speeldagen in april en mei. Elk team kiest vooraf – in overleg met de club uiteraard – op welke dag zij hun wedstrijden willen spelen. Dat kan op donderdagavond óf op zondagmiddag. Je speelt dan het hele seizoen op die dag/avond.
Minimaal 3 spelers in een team
Om mee te kunnen doen, zijn er teams nodig met minimaal drie spelers. Dat kunnen mannen zijn, dat kunnen vrouwen zijn, het kan ook een gemengd team zijn. Het leukste is als je een team maakt van vier personen. We raden aan 1-2 invallers achter de hand te houden, voor als iemand een keer verhinderd is.
Twee dubbels, compact spelen
Elke competitiedag bestaat uit twee partijen. Dat zijn altijd dubbels. Dat kan dus een herendubbel zijn, een damesdubbel of een gemengd dubbel. Afhankelijk van de samenstelling van je team. Voor deze competitie geldt ‘Compact Spelen’, dat betekent dat de partijen gemiddeld ongeveer 1.15 uur duren. Hoe lang het daarna nog gezellig is in het clubhuis, dat is uiteraard aan jullie!
Zomeravondcompetitie
Kun je geen genoeg krijgen van het spelen van competitie en heb je zin om naast de Voorjaarscompetitie nog een competitie te spelen? Of wil je competitie spelen, maar ben je (vaak) verhinderd in het weekend? Informeer dan bij je Verenigingscompetitieleider (VCL) of het bestuur of jouw club teams aanmeldt voor de Zomeravondcompetitie. Zeven woensdagavonden in mei en juni. Deze competitie is alleen voor spelers en speelsters van 17 jaar en ouder en voor alle speelsterktes.
Minimaal vier spelers per team
Teams van alle speelsterktes kunnen tot 15 januari 2017 door hun club worden ingeschreven. Voorwaarde is dat er minimaal vier spelers per team worden aangemeld. Je speelt namelijk per avond vier dubbels. Dat kan 4x HD zijn, 4x DD of 1x DD, 1x HD en 2x GD.
Woensdagavond vanaf 19.00
De wedstrijden beginnen op woensdagavond om 19.00 uur. Voor deze competitie geldt ‘Compact Spelen’, dus elke partij neemt gemiddeld ongeveer 1.15 uur in beslag.
Onder 35 competitie
Spelen met én tegen spelers van je eigen leeftijd? Competitie spelen op zaterdagen vanaf 17.00 uur? Dat kan in 2017 als je mee doet met de Onder35 competitie. De naam zegt het al: exclusief voor spelers en speelsters van 17 tot en met 35 jaar. Zeven zaterdagen in april en mei. Informeer snel bij je Verenigingscompetitieleider (VCL) of het bestuur of jouw club teams gaat inschrijven voor deze nieuwe competitie!
4 dubbelspelen
Teams met speelsterkte 3 tot en met 9 kunnen tot 22 december 2016 door hun club worden ingeschreven voor deze competitievorm. Voorwaarde is dat er minimaal vier spelers per team worden aangemeld. Je speelt namelijk per zaterdag vier dubbels. Dat kan 4x HD zijn, 4x DD of 1x DD, 1x HD en 2x GD.
Speeldag: op zaterdag
Om de competitie goed planbaar te houden (vanwege een zaterdagbaantje, als jonge ouders etc.) beginnen de wedstrijden op zaterdag tussen 17.00 en 19.00 uur. De speeldag en de aanvangstijd is afgestemd op de wensen van vele jongere senioren. Voor deze competitie geldt ‘Compact Spelen’, dus elke partij neemt gemiddeld ongeveer 1.15 uur in beslag.